פורטל אקווה פורומים מגזין אקווה AquaDex
מאמר מקורי

האקווריום הפתוח

ברוך מור שמתף אותנו במאמר מצויין נוסף, והפעם על קונספט קצת אחר, על אק' צמחיה פתוח,

אלו יתרונות, חסרונות, דגשים וטיפים לסוג כזה של אק' צמחיה



יופי של מאמר




האקווריום הפתוח







אקווריום פתוח הינו אקווריום צמחיה ללא מכסה, אשר בו הנורות תלויות מעל האקווריום (מהתקרה או מהקיר בד"כ). אני הקמתי אקווריום פתוח בכדי לערוך ניסוי שבו בדקתי נורות כספית ואיך הן משפיעות על הצמחיה (לא אפרט את כל הניסוי במאמר זה - אך המסקנה היא כי נורת כספית של אוסרם שעולה כ-25 ש"ח תגדל צמחיה לא פחות יפה מנורת כספית של דנרלי ).



אקווריום צמחיה פתוח נותן לנו מימד חדש אשר לא רואים בכל אקווריום קונוונציונלי, בנוסף מאפשר לרוב סוגי הצמחים לצמוח אל מחוץ למים ואף לפרוח. אם לא ידעתם , רוב צמחי האקווריום הם בעלי פריחה מרהיבה כאשר הם צומחים מחוץ למים. האקווריום הפתוח קל יותר לתחזוקה משום שהנורות תלויות מעל ואין צורך להסיר את המכסה המעצבן בכדי לגזום צמחים, לסדר את העיצוב או לשאוב רפש.



הצמחים המתאימים ביותר לאקווריום הפתוח הם אנוביות, אכינודורוסים, צמחי גבעול למינהם וצמחים צפים(כמו יקינטון) ואפילו צמחי בריכות כמו ליליות או נימפיאות, שפריחתן היא היפה והריחנית ביותר. במאמר זה אתן כמה טיפים למעוניינים ובנוסף אסקור את היתרונות והחסרונות של אקווריום מסוג זה.



טיפים מעשיים לאקווריום הפתוח :



1. לכו על נורות כספית של אוסרם , לא צריך נורות מיוחדות לצמחיה שעולות פי 5, ככה ישאר לכם עודף לקנות מיכל CO2.



2. לא חייבים לחכות עד שכל צמח קטן יעלה מקרקעית האקווריום ויצא מחוץ למים בכדי לצמוח או לפרוח, ניתן לתלות עציצים קרובים לשפת המים על דפנות האקווריום הצידיות והאחורית עם קרסים מחוטי חשמל קשיחים מצופים בפלסטיק (לא הם לא משפיעים לרעה כמו שחשבתם - פשוט החליפו את החוטים מידי חודשיים שלושה, לפני שיחלידו). תוך זמן קצר הצמחים יפרחו.



3. צמחים הצומחים מחוץ למים עלולים להישרף מהיובש כאשר הלחות בחדר נמוכה (מאפיין מאד בית ישראלי ממוצע, במיוחד כאשר המזגן דלוק בקיץ) - יש לרסס אותם עם מים מידי פעם כדי שישארו לחים ובריאים



4. תנו לעלי הנימפיאות לעלות עד שפת המים, תוך זמן קצר הנימפיאות יפרחו!



5. לכו על הרבה אכינודורוסים, הם הכי מתאימים לאקווריום הפתוח הן בשל הפריחה (כל השנה ברוב הסוגים) והן בשל המגוון הגדול ועמידות העלים מחוץ למים



6. אל תחסכו במים (מצטער) - אל תמלאו מים חדשים רק את המים שהתאדו שכן המים הנותרים יהיו קשים יותר ויותר, מה שמתאדה זה רק מולקולות המים , כל הסידן והמגנזיום וכו' נשארים בפנים בכל מקרה. דאגו להחלפות מים תכופות ובמידת האפשר השתמשו באוסמוזה הפוכה.



7. אל תשימו גרזינונים ושאר דגים הידועים כקפצנים... - ואם בכל זאת אתם לא מתאפקים דאגו לכמה שיותר צמחיה צפה או לחתול קטן ורעב שיסתובב בחדר שבו מונח האקווריום.



יתרונות האקווריום הפתוח :

1. פריחה וצמיחה שלא ניתן לראות באקווריום הסגור.



2. לחות בריאה לכל שוכני הבית, בלי קשר אם הם אוהבים את זה או לא- זה פשוט בריא.



3. נוח לתחזוקה שוטפת



4. אפשרויות תאורה מגוונות, הן מבחינה עיצובית והן מבחינת התאמה לכל כיס - נורות כספית רגילות יכולות לעלות כ- 120 ש"ח לנורה כולל צ'וק, נורה ואהיל מעוצב DIY, עד לגופי תאור ה יעודיים לאקווריומים הכוללים תאורת מטל הליד , T5 וכו' מהחברות המובילות בתחום ויכולות להגיע לרמות מחירים של 3000 ש"ח צפונה



5. אוורור - ברוב המקרים גם בקיץ ישראלי חם , לא נצטרך מקרר למים.





חסרונות האקווריום הפתוח :



1)פיזור אור מיותר בחדר - לא מתאים לחדרי שינה, ליד הטלויזיה וכו'.



2. תחזוקה של העלים שיוצאים מחוץ למים - יש לדאוג להשארתם לחים ע"י ריסוס או מפזר אדים קרים - המהדרין ישתמשו במחולל אדים!



3. בהרבה מהמיקרים הצמחים התחתונים סובלים כי הם מוצלים ע"י העלים הצפים והצמחים שיותאים מחוץ למים. לכן יש להתחשב בכך שלמרות שיש תאורה חזקה , יש להשתמש בצמחים אוהבי צל.



4. תמותת דגים - חלק מהדגים ינסה (ואף יצליח) להתעופף לעולמות חדשים ,לא עלינו....



5. ריח הלחות - ריח של צמחים טריים מעורב בלחות, בד"כ עולה בשעות הערב (לא יודע למה)יש שמתים על זה (כמו עבדכם הנאמן) ויש שלא סובלים את זה (כמו אישתו של אריק מרשל"צ ).



6. אדים - בחורף, במיוחד אם מדובר על אקווריום גדול - רוב הזכוכיות יתכסו באדים , גם מסך הטלויזיה....



7. התאדות המים - נשמע פשוט, אך לא ניתן לפתור את הבעיה בהוספת מים חדשים בלבד, אלא לרוקן עוד מים ולבצע החלפות מים גדולות יותר, בשל הסיבה שהוזכרה לעיל.







שלכם, ברוך מור

תגיות