amnon
Friday 20/12/2002, 19:02
ויקטור, להלן הסבר לגבי דקפסולציה לארטמיה
בעצם מה זה דיקפסוליזציה?
הארטמיה סליניה -בעברית "זימרגל המלחות" ,חי באגמים עונתיים בלבד.
מקווי מים אלו מתייבשים כי שנה מחדש ומתמלאים בבוא עונת הגשמים הבאה.
כאשר יש מים בשפע ורמת החמצן במים גבוהה והמליחות נמוכה, הארטמיה מטילה ביצים רגילים
הבוקעים תוך מספר ימים קצר ללא כל צורך בייבוש הביצה.
כאשר התנאים מדרדרים מאד הארטמיה מתחילה להטיל ביצים מיוחדות מאד המצוידות בקרום מיוחד
הרווי בקשרים כפולים וחומצות אמיניות מסוג ציסטאין.
בנוסף המבנה הינו מיוחד מבחינת תצורת סידור הרקמות בו.
כל הנ"ל גורמים לקליפה להיות קשה ועמידה מאד ולכן גם בלתי אפשרית לעיכול על ידי דגים רגילים.
מתחת לקליפה זו יש ממברנה (קרום) העוטף את העובר (NAUPLII) של הארטמיה, בביצה מסוג זה
אין בקיעה מידית אלא רק לאחר יבוש מלא והמתנה של לפחות חודש חודשיים .
זאת כדי שגשמי קיץ לא יגרמו לבקיעה מוקדמת ולתמותת כל אוכלוסיית הארטמיה.
לעיתים במהלך הזמן הקליפה הקשה "נסתמת" כביכול וגם כאשר התנאים בשלים לבקיעה היא לא
מגיבה לאותות הביוכמיים שעליה לבקוע.
תהליך הדה קפסוליזציה ממיסה את אותה קליפה קשה ומאפשרת למים להגיע לממברנה הפנימית
יותר ולאתחל את תהליך הבקיעה.
ישנם עניינים נוספים בקשר לזה אבל אין ברצוננו להעמיס על הקורה ביולוגיה של חסרי חוליות של
מקווי מים עונתיים.
במידה וזה מעניין משהו הגיליון האחרון של THE ISRAELI JOURNAL OF ZOOLOGY
הוקדש כולו לחיות של מקווי מים עונתיים שהרבה מהם מוכרים לנו כגון הדפניה וזחלי היתושים.
לשימוש בשיטת הדה-קפסוליזציה מספר יתרונות:
חוסך את הצורך להפריד את הקליפות מארטמיות.
אחוז בקיעה יותר גבוה.
גם אלו שלא בקעו ראויים לאכילה של דגיגים כי אין להם את הקליפה הקשה.
קציר הארטמיות הינו קצר לאין שיעור. פשוט שופכים דרך רשת ושוטפים מעט במי ברז.
לא משפיע על הערך התזונתי של הארטמיות.
חוסך כסף כי צריך פחות ארטמיה ,וגם ניתן לרכוש ארטמיה זולה ולקבל תוצאות כמו של היקרה.
אמנם יש גם כמה חסרונות:
סיכון של הכנסת כימיקלים למים (המידה ולא נזהרים).
קיצור משמעותי של אורך חיי החומר. ביצי ארטמיה יבשים יכולים במקום קריר ויבש להישמר
עשורים שלמים ללא ירידה משמעותית בפוריות.
לאחר דה קפסוליזציה הביצים מחזיקים לכל היותר חודש במקרר בלבד! (במקרה הטוב).
אין אחריות של המוכר כלפי המוצר אם לא בוקע שום דבר.
אופו ההכנה:
לובשים בגדים שלא חבל עליהם או חלוק מעבדתי !
לוקחים כפית ארטמיה ושמים בכלי המכיל 100 סמ"ק מי ברז.
משרים למשך שעה עם אבן אויר לאוורר ולערבב את הביצים .
בסוף השעה מוסיפים 60 סמ"ק אקונומיקה ביתית רגילה מהסוג הפשוט.
( לא המרוכז או זה עם הסבון אלו יהרגו את הדגים ואת הארטמיות !)
מערבבים בעדינות למשך 3-5 דקות ולא יותר !
בשלב זה הארטמיות יהפכו מחומות לכתומות מול עיניך ממש !
(זה נובע מהמסת הקליפה הקשה).
בסיום 5 הדקות מוזגים בעדינות את כל התערובת לתוך רשת ארטמיה דקה (MESH )
ושוטפים בזרם עדין של מי ברז .
טובלים למשך מספר שניות את תכולת הרשת בכוס מים שהוסף לו מבעוד מועד כפית חומץ ביתי.
לבסוף שטיפה בזרם עדין של מי ברז .
הבקעת הארטמיה בשיטה הרגילה רק בתאורה מעט יותר חזקה (מומלץ אך לא חובה) או הוצאת
המים בעדינות והכנסה לכלי סגור ואחסון במקרר עד חודש.
יש עוד שיטות רבות זאת לדעתי הבטוחה ביותר (אם כי לא המהירה ביותר)
נ.ב המאמר נכתב ע"י יחיאל קופרמן .
כמו כן מנסיוני אפשר בקלות לגדל דגיגי דיסקוס מגיל 3 שבועות רק ע"י האכלתם בביצי ארטמיה לאחר דיקפסולציה ללא הבקעתם.
ואפשר לקנות מחיים אורבך באילת (זה נשלח בטיסה) ביצי ארטמיה אחרי דקפסולציה.
ט"ל :054-414041
בהצלחה
בעצם מה זה דיקפסוליזציה?
הארטמיה סליניה -בעברית "זימרגל המלחות" ,חי באגמים עונתיים בלבד.
מקווי מים אלו מתייבשים כי שנה מחדש ומתמלאים בבוא עונת הגשמים הבאה.
כאשר יש מים בשפע ורמת החמצן במים גבוהה והמליחות נמוכה, הארטמיה מטילה ביצים רגילים
הבוקעים תוך מספר ימים קצר ללא כל צורך בייבוש הביצה.
כאשר התנאים מדרדרים מאד הארטמיה מתחילה להטיל ביצים מיוחדות מאד המצוידות בקרום מיוחד
הרווי בקשרים כפולים וחומצות אמיניות מסוג ציסטאין.
בנוסף המבנה הינו מיוחד מבחינת תצורת סידור הרקמות בו.
כל הנ"ל גורמים לקליפה להיות קשה ועמידה מאד ולכן גם בלתי אפשרית לעיכול על ידי דגים רגילים.
מתחת לקליפה זו יש ממברנה (קרום) העוטף את העובר (NAUPLII) של הארטמיה, בביצה מסוג זה
אין בקיעה מידית אלא רק לאחר יבוש מלא והמתנה של לפחות חודש חודשיים .
זאת כדי שגשמי קיץ לא יגרמו לבקיעה מוקדמת ולתמותת כל אוכלוסיית הארטמיה.
לעיתים במהלך הזמן הקליפה הקשה "נסתמת" כביכול וגם כאשר התנאים בשלים לבקיעה היא לא
מגיבה לאותות הביוכמיים שעליה לבקוע.
תהליך הדה קפסוליזציה ממיסה את אותה קליפה קשה ומאפשרת למים להגיע לממברנה הפנימית
יותר ולאתחל את תהליך הבקיעה.
ישנם עניינים נוספים בקשר לזה אבל אין ברצוננו להעמיס על הקורה ביולוגיה של חסרי חוליות של
מקווי מים עונתיים.
במידה וזה מעניין משהו הגיליון האחרון של THE ISRAELI JOURNAL OF ZOOLOGY
הוקדש כולו לחיות של מקווי מים עונתיים שהרבה מהם מוכרים לנו כגון הדפניה וזחלי היתושים.
לשימוש בשיטת הדה-קפסוליזציה מספר יתרונות:
חוסך את הצורך להפריד את הקליפות מארטמיות.
אחוז בקיעה יותר גבוה.
גם אלו שלא בקעו ראויים לאכילה של דגיגים כי אין להם את הקליפה הקשה.
קציר הארטמיות הינו קצר לאין שיעור. פשוט שופכים דרך רשת ושוטפים מעט במי ברז.
לא משפיע על הערך התזונתי של הארטמיות.
חוסך כסף כי צריך פחות ארטמיה ,וגם ניתן לרכוש ארטמיה זולה ולקבל תוצאות כמו של היקרה.
אמנם יש גם כמה חסרונות:
סיכון של הכנסת כימיקלים למים (המידה ולא נזהרים).
קיצור משמעותי של אורך חיי החומר. ביצי ארטמיה יבשים יכולים במקום קריר ויבש להישמר
עשורים שלמים ללא ירידה משמעותית בפוריות.
לאחר דה קפסוליזציה הביצים מחזיקים לכל היותר חודש במקרר בלבד! (במקרה הטוב).
אין אחריות של המוכר כלפי המוצר אם לא בוקע שום דבר.
אופו ההכנה:
לובשים בגדים שלא חבל עליהם או חלוק מעבדתי !
לוקחים כפית ארטמיה ושמים בכלי המכיל 100 סמ"ק מי ברז.
משרים למשך שעה עם אבן אויר לאוורר ולערבב את הביצים .
בסוף השעה מוסיפים 60 סמ"ק אקונומיקה ביתית רגילה מהסוג הפשוט.
( לא המרוכז או זה עם הסבון אלו יהרגו את הדגים ואת הארטמיות !)
מערבבים בעדינות למשך 3-5 דקות ולא יותר !
בשלב זה הארטמיות יהפכו מחומות לכתומות מול עיניך ממש !
(זה נובע מהמסת הקליפה הקשה).
בסיום 5 הדקות מוזגים בעדינות את כל התערובת לתוך רשת ארטמיה דקה (MESH )
ושוטפים בזרם עדין של מי ברז .
טובלים למשך מספר שניות את תכולת הרשת בכוס מים שהוסף לו מבעוד מועד כפית חומץ ביתי.
לבסוף שטיפה בזרם עדין של מי ברז .
הבקעת הארטמיה בשיטה הרגילה רק בתאורה מעט יותר חזקה (מומלץ אך לא חובה) או הוצאת
המים בעדינות והכנסה לכלי סגור ואחסון במקרר עד חודש.
יש עוד שיטות רבות זאת לדעתי הבטוחה ביותר (אם כי לא המהירה ביותר)
נ.ב המאמר נכתב ע"י יחיאל קופרמן .
כמו כן מנסיוני אפשר בקלות לגדל דגיגי דיסקוס מגיל 3 שבועות רק ע"י האכלתם בביצי ארטמיה לאחר דיקפסולציה ללא הבקעתם.
ואפשר לקנות מחיים אורבך באילת (זה נשלח בטיסה) ביצי ארטמיה אחרי דקפסולציה.
ט"ל :054-414041
בהצלחה